Hírek
Elsősorban mi a Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoportjának a célja?

Mikor megalakultunk, nagyjából 1 évvel ezelőtt, akkor azzal a célkitűzéssel indultunk el, hogy a fiatalok körében is hirdessük a nemzeti egység és az összetartás fontosságát. Ennek fényében került sor több Nemzetpolitikai találkozóra, konferenciára a fővárosban, ahol a határon túli diák- és civil szervezetek
tagjait, vezetőit láttuk vendégül. Mindezeken felül szerveztünk jótékonysági bált, tüntetést és adományutat is. Fontosnak tartjuk, hogy felelősséget vállaljunk a határon túlra szorult honfitársainkért, akik sokszor hátrányos helyzetbe kerülnek a Kormányok diszkriminatív intézkedéseinek köszönhetően. Elég megemlíteni a szlovák kettős állampolgárság ügyét, vagy éppen az újabb friss konfliktust, a romániai székely zászlók ügyét. Ezekben a kérdésekben a magyarságnak össze kell tartania és egységesen kell megvédenie az ottani magyarok érdekeit. A fenti célok megvalósítása érdekében jöttünk létre annak idején.

Ezúttal a moldvai csángókon segítettetek. A mostani adományútra elsősorban milyen felajánlások érkeztek?

Mivel Románián belül is az egyik legszegényebb térségről beszélünk, így tulajdonképpen minden olyan eszközzel próbálunk segíteni rajtuk, amire nekünk adott esetben már nincs olyan nagy szükségünk, de nekik még jól jöhet. Gondolok itt legfőképpen használható minőségű gyermek és felnőtt ruhákra, könyvekre, tartós élelmiszerre, higiéniai eszközökre. A felsoroltak közül mindenből érkezett szerencsére, sőt volt aki televíziót, vagy éppen kenyérsütőt ajándékozott. A beérkezett adományokat csak két nagy platós kisteherautóval tudtuk volna elszállítani, de sajnos ebből az egyik az ítéletidő miatt Magyarországon ragadt, így a felajánlások egy részét Pünkösdkor szállítjuk el.

Az adományút egy nagyon szép kezdeményezés volt. Ezen felül még milyen programokat terveznek a tavaszi félévre?

Szerencsére egy nagyon aktív féléven vagyunk túl, hiszen rendkívül sikeresen zárult a rajz- és fotópályázatunk, amire végül országosan érkeztek be pályázatok, a cipősdoboz akció, ahol közel 700db ajándékkal teli cipősdobozt tudtunk összegyűjteni és az étel- és ajándékosztó jótékonysági rendezvényünk is.
A tavaszi félév során az első programunk a már említett adományút volt márciusban, majd a következő hónapban tervezzük folytatni Magán-Közélet című beszélgetősorozatunkat és Prágába látogatunk el, ahová várjuk fiatalok jelentkezését, májusban egy nagy családi- és sportnapot szeretnénk szervezni,
az előző félévi környezetvédelmi és egészséges életmód témában indított rajz- és fotópályázatunk folytatásként, majd júniusban ismét egy Magán-Közélet és a hagyományos Balaton körüli bringatúránkkal kívánjuk zárni a Fidelitas félévét. A bringatúrára egyébként már most elkezdtük az előkészületeket, amire sok szeretettel várunk fiatalt és időst egyaránt. Idén szervezzük meg VII. alkalommal és eddig mindig nagyon jól sikerült.


Látható, hogy programjuk idén is lesz bőségesen. Mindezek szervezésében mennyire kíván részt venni a kerületi fiatalság?

Szerencsére csoportunk taglétszáma 2010 óta folyamatosan bővül, ami nagy örömmel tölt el Bennünket. Azon 14 év feletti fiatalok, akik hozzánk csatlakoznak, számtalan közéleti, sport vagy politikai programokon tudnak részt venni a kerületben, Budapesten vagy akár országosan is. A Fidelitasban
minden fiatal megtalálja a maga érdeklődési körének megfelelő elfoglaltságot. Több kabinetünk is van, ilyen például a Környezetvédelmi, a Gazdasági, Külügyi, Mezőgazdasági- és vidékfejlesztési, Informatikai, a Humán valamint a Jogi kabinet. Ezeknek a kabineteknek mind-mind van szakmai programjuk, ahol neves szakértőkkel vagy politikusokkal van lehetőség beszélgetni, aktuálpolitikai kérdésekről. Mivel ifjúsági szervezetről beszélünk, ezért természetesen elengedhetetlen, hogy ne legyenek bulik! Legutóbb Jótékonysági Farsangi Bált szerveztünk, de nemrég tartottuk szokásos éves születésnapi rendezvényünket is.

Aki szeretne csatlakozni, hol találja meg a szervezet elérhetőségét?

Elsőként a honlapunkat szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani, ami a rakosmente.fidelitas.hu internetes oldal, itt minden programunk fent van, illetve a Budapesti Fidelitas oldalát, ami a bp.fidelitas.hu. Ezeken a honlapokon található egy "Csatlakozás" menüpont, ahol ki lehet tölteni egy jelentkezési ívet. Aki gyorsabban szeretne belépni a kerületi csoportba, az írjon e-mailt nekünk a rakosmente@budapest.fidelitas.hu e-mail címre, vagy hívjon minket telefonon a+36-30-609-12-18-as telefonszámon!                                                                                                                                               Fidelitas Rákosmente